• 01.gif
  • 1.gif
  • 2.gif
  • 3.gif
  • 4.gif
  • 5.gif

schooperenSchooperen(ook wel metaliseren, thermisch spuiten of verzinken genoemd) is het thermisch aanbrengen (spuiten) van vloeibaar zink, aluminium, gietijzer, legeringen e.d. op een vooraf blank gestraald metaaloppervlakte.

Hierbij wordt een zinkdraad of zinkpoeder door een spuitpistool getransporteerd en met een vlam verhit. Het gloeiende vloeibare metaal wordt met een spuitpistool in een dun laagje aangebracht en zal onmiddellijk stollen in een goed hechtende taaie laag.

Met behulp van perslucht wordt het half vloeibare zink op het te verzinken voorwerp gespoten. Het metaal moet eerst gestraald worden, direct daarna een grondlaag zink schooperen, afgedekt met een iets dikkere laag aluminium.

Bij deze (dure) combinatiemethode zal dank zij de galvanische bescherming van de twee metalen zelfs bij beschadiging van de verflaag geen roestvorming optreden. Verder is het bij een aluminium toplaag niet nodig een etsende primer te gebruiken voor verfhechting; bij zinkschooperen wel.

Het uiterlijk is grijs en mat. Door het enigszins ruwe oppervlak hecht een aan te brengen coating zeer goed. Het wordt onder andere toegepast bij het restaureren en daarna conserveren van gietijzeren voorwerpen. Maar ook zeer grote voorwerpen die niet in een zinkbad passen kunnen op deze manier verzinkt worden.

De term schooperen is genoemd naar de man, die dit proces aan het begin van de twintigste eeuw uitvond, de Zwitser Schoop.


Hil-Coatings BV, Nieuwe Havenweg 57H, 1216 BN Hilversum, 035 -6210426